Balení má význam
Studie Fraunhoferova institutu ukazuje, že opakovaně použitelné plastové přepravní obaly chrání potraviny během přepravy lépe než obaly na jedno použití. Šetřete potraviny, zastavte plýtvání
Plýtvání potravinami je závažný problém. Miliony tun potravin končí v odpadcích a zároveň mnoho lidí na světě trpí hladem. Jen v Německu se toto množství odhaduje na 300 000 až 20 milionů tun ročně. I když se odhadovaná čísla značně liší, jedno je nezpochybnitelné: je naléhavě nutné omezit plýtvání potravinami. Ten má negativní dopad na životní prostředí, společnost i hospodářství.
Menší škody při přepravě s opakovaně použitelnými přepravními obaly než s kartonovými krabicemi
Velké množství potravin se poškodí již během přepravy. Studie provedená Fraunhoferovým institutem z pověření nadace Stiftung Initiative Mehrweg (Nadace pro iniciativu opakovaně použitelných obalů) zkoumala, jak obaly ovlivňují přepravu ovoce a zeleniny. Studie ukázala, že přepravní obaly mají významný vliv na míru poškození. Opakovaně použitelné obaly zaznamenávají výrazně nižší míru poškození obalů ve srovnání s obaly na jedno použití. Studie dospěla k závěru, že míra poškození obalů je 35krát vyšší u kartonových krabic než u opakovaně použitelných plastových přepravních obalů. Hlavní fakta studie přehledně shrnuje iniciativa Mehrweg v animaci.
Opakovaně použitelné obaly snižují množství potravinového odpadu
Studie Fraunhoferova institutu ukazuje, že opakovaně použitelné plastové přepravní obaly výrazně snižují poškození potravin během přepravy ve srovnání s jednorázovými obaly, což přispívá k omezení plýtvání potravinami. Tato zjištění zdůrazňují potřebu přechodu k udržitelným obalovým řešením, která chrání životní prostředí a snižují plýtvání potravinami.