Automobilové boxy, kontejnery VDA - jaké jsou jejich vlastnosti, kde se používají?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti o Bekuplastu

Přeprava a skladování v automobilovém průmyslu je logisticky náročná záležitost. Jednou z položek, na které je třeba se zaměřit, jsou robustní a bezpečné boxy na technické předměty. Jak je vybírat?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Plastové kontejnery nebo skladování a přeprava v automobilovém průmyslu

V automobilovém průmyslu se používají především plastové boxy, které jsou nejen robustní, ale také odolné vůči vodě a vlhkosti a velmi snadno se čistí. Lze je opakovaně používat pro skladování a přepravu různých druhů zboží. Zároveň by měl být skladovací kontejner lehký a skladný. Důležité je, aby byl vhodný jak pro ruční manipulaci (kterou zajišťují ergonomické rukojeti), tak pro automatické pásové dopravníky, které jsou v automobilovém průmyslu obvykle již standardem. Při výběru přepravních kontejnerů je důležité zkontrolovat jejich maximální nosnost a také jejich bezpečnost při používání. Co to znamená? Plastové boxy by měly být navrženy tak, aby při stohování neklouzaly. Pro splnění všech těchto požadavků se v automobilovém průmyslu nejčastěji používají kontejnery VDA a ESD. Jaké jsou jejich vlastnosti a kde se používají? Než se k tomu dostaneme, podívejte se, co nabízí výrobce obalů bekuplast.

Kontejnery VDA-KLT - standard pro automobilový průmysl

Kontejnery VDA-KLT jsou v tomto odvětví standardem a dělí se na dva hlavní typy: RL-KLT a R-KLT. Nebojte se, právě vám nastíníme, jak se od sebe liší. Kontejnery na technické předměty, plastové boxy VDA, jsou navrženy podle požadavků stanovených automobilovým průmyslem, takže jsou funkční, úzce přizpůsobené potřebám výrobních a skladovacích zařízení. Zde stojí za zmínku, že jejich název je odvozen od Verband der Automobilindustrie, sdružení, které vytvořilo normy v této oblasti. Přepravní boxy VDA pro automobilový průmysl jsou primárně určeny pro skladování a přepravu malých dílů. Jejich charakteristickým rysem je, že mají zjednodušené otvory a díky diagonálnímu vyztužení, které výrobce plastových boxů používá, jsou stabilní. Po naplnění je lze stohovat na sebe bez obav z převrácení. Pro optimalizaci dodavatelského řetězce jsou kontejnery VDA vytvořeny ve standardizovaných rozměrech, které se snadno vejdou do běžně používaných palet. Jak již bylo zmíněno, plastové boxy pro automobilový průmysl lze mýt, a to i silnými čisticími prostředky. Kromě toho jsou odolné vůči slunečnímu záření a jsou velmi trvanlivé. A jaký je rozdíl mezi přepravkami VDA-RL-KLT a VDA-R-KLT? Oba mají hladké dno, ale VDA-R-KLT má navíc nožičky pro větší stabilitu.

Kontejnery VDA ESD

Specifický typ plastového boxu pro automobilový průmysl, kontejnery ESD, jsou vlastně variantou verze VDA-KLT. Odlišuje je vlastnost svádět elektrostatické náboje. V praxi to znamená, že v nich lze bezpečně přepravovat zařízení a malé elektrické součástky bez obav z elektrostatického výboje během přepravy nebo skladování. Chrání také cenné zboží před poškozením a znečištěním, i když je důležité používat k tomuto účelu určená plastová víka. Doporučujeme také, aby tyto plastové boxy byly lépe skladovány a přepravovány na plastových paletách ESD.

Kde se používají boxy pro automobilový průmysl?

Automobilovéboxy se používají především v továrnách na automobilové díly a také v samotných automobilkách. Používají se intenzivně, nejdůležitější je jejich trvanlivost a odolnost vůči kyselinám a chemikáliím. Jejich rozměry jsou standardní, což usnadňuje a urychluje manipulaci, i když je třeba hned na začátku poznamenat, že výrobce přepravních boxů může vyrobit boxy na míru. Kromě toho se automobilové boxy často používají v autoservisech k ukládání drobných dílů. Máte tak jistotu, že se neztratí, a také že se nevysypou, pokud se obal poškodí, když to nejméně čekáte. Pokud vlastníte autodílnu a chcete si do ní pořídit přepravky VDA, věnujte pozornost tomu, zda mají boční kapsy. Budete pak moci uložit kartu s popisem toho, co je uvnitř, a rychle ji vyměnit, když se změní použití krabice. Nezřídka se v dílnách setkáte také s boxy na technické předměty, které nejenže usnadňují udržování pořádku, ale díky své stohovatelnosti také šetří místo. Na druhou stranu, do ESD boxů větších rozměrů lze pohodlně uložit elektrické nářadí používané při práci.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista