Výhody plastových palet. Proč si vybrat přepravitelné plastové palety?

Created by Monika Sojka | |   Paletování

Jednou z nejdůležitějších součástí vybavení dopravních firem nebo jiných podniků jsou palety. Umožňují efektivní přepravu a bezpečné skladování zboží. V současné době se stále častěji používají také plastové palety - proč jsou tak oblíbené?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Jak vybrat přepravní palety?

V současné době na trhu převládají plastové nebo dřevěné europalety. Je však vidět, že výroba plastových palet roste a že se jedná o palety, které jsou preferovány. Proč? O tom bude pojednáno později. Nejprve bychom se chtěli zaměřit na to, co je třeba při jejich výběru zohlednit. Palety, bez ohledu na jejich typ, se používají k balení, přepravě a skladování zboží. Používají se jak ke skladování, tak k přepravě výrobků. Jejich rozměry jsou standardizované, což usnadňuje jejich automatizaci. I když mimochodem stojí za to vědět, že výrobce plastových palet je může vyrobit na zakázku. A co je při jejich výběru důležité? Především je důležité věnovat pozornost jejich nosnosti. Zde je důležité vzít v úvahu jak statické, tak dynamické zatížení. Kromě toho má na jejich pevnost vliv materiál, z něhož jsou vyrobeny.

Jaké jsou vlastnosti plastových palet?

Jak jsme již zmínili, výroba plastových palet rok od roku roste, stále více firem využívá toto řešení, což znamená, že poptávka po nich roste. Co je toho příčinou? Především jejich trvanlivost a odolnost vůči škodlivým vnějším vlivům. A tím máme na mysli jak chemickou odolnost, tak odolnost vůči povětrnostním vlivům, což je důležité zejména v případě, že je zboží skladováno venku. Kromě toho jsou proslulé svou dlouhou životností a zajišťují bezpečnost při používání (žádné třísky, žádné riziko poranění o hřebíky). Plastové palety jsou navíc hygienické. Lze je důkladně čistit a lze je jednoduše a hromadně používat pro různé druhy zboží. Tím se zvyšuje jejich univerzálnost, jejich funkčnost. Mohou mít také různé účely. Jiná bude konstrukce plastové palety pro vysoké skládání (má další výztuhy) a jiná také, pokud jde o přepravu potravin (takové palety mají uzavřenou horní část, bez mezer a otvorů, které by umožňovaly hromadění vody nebo nečistot). A jak jsme se již zmínili, mohou mít standardní rozměry, například plastová paleta 1200x800, ale lze je vyrobit i na speciální přání.

Typy plastových europalet

Podle použití nebo účelu lze rozlišit několik typů palet. Rádi bychom poskytli informace o těch nejdůležitějších. Nejzákladnější jsou exportní palety. Jsou lehké, pevné a nevyžadují chemickou předběžnou úpravu. V současné době se častěji používají tyto palety palety z recyklovaného plastu. Čím se liší? Používají se v uzavřených systémech zpětného odběru, ale hlavně jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu. Díky tomu jsou šetrnější k životnímu prostředí. Plastové paletyESD mají vlastnost vést elektrostatický náboj. Hygienické palety se používají v potravinářském průmyslu a lze je použít všude tam, kde je vyžadován vysoký hygienický standard. Nejoblíbenější jsou europalety H1, které mohou být schváleny pro styk s potravinami. Kromě nich existují také polopalety, které lze použít například na výstavách.

Dále je důležité vědět, že se palety liší svou nosností. Obvykle se při výrobě plastových palet používají různá označení, která udávají, jakému zatížení mohou být vystaveny.

  • Středně těžké a těžké palety se obvykle používají jako palety pro opakované použití v otevřených systémech sdružování i v uzavřených dodavatelských řetězcích. Tyto palety vyrobené z vysoce kvalitního materiálu mohou mít statickou nosnost až 5 000 kg, zatímco dynamická nosnost je až 1 500 kg.
  • Do poslední skupiny patří palety pro těžké náklady a manipulaci s těžkými břemeny. Mohou být plné nebo ažurové. Jejich statická nosnost je až 5 000 kg, zatímco dynamická nosnost je až 1 500 kg. Kromě toho je lze použít i ve vysokých skladovacích regálech, protože mají výztuhy zvyšující jejich odolnost.

Plastové versus dřevěné palety - rozdíly

Říká se, že plastové palety stále více nahrazují dřevěné. Jaké jsou mezi nimi rozdíly z hlediska použití? Především se zdůrazňuje snadné čištění plastových palet. Na rozdíl od dřevěných jsou prosté plísní, hub a bakterií. Z tohoto důvodu jsou dokonce povinné ve farmaceutickém nebo potravinářském průmyslu. Jsou také bezpečnější - nemají vyčnívající hřebíky ani dřevěné třísky, které by mohly proniknout kůží. Navíc jsou velmi robustní a vydrží vysoké zatížení. Jejich nevýhodou je, že jakmile se zlomí, přestanou být použitelné. Na druhou stranu se říká, že dřevěné přepravní palety jsou šetrnější k životnímu prostředí. S tímto argumentem lze těžko polemizovat, ale můžete si vybrat výrobce plastových palet, kteří je vyrábějí z recyklovaných materiálů. Jak jsme již psali, je možné je také znovu recyklovat. Na závěr je třeba dodat, že plastové europalety jsou dražší než dřevěné. Ale vzhledem k jejich mnohem delší životnosti se často stávají dobrou investicí. Zatímco dřevěná paleta málokdy dosáhne jednoho roku bez oprav, plastová vydrží minimálně 10 let.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista