Skladovací kontejnery v intralogistických procesech: dokonalé spojení

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Firemní procesy

Ve vysoce konkurenčním výrobním prostředí, v němž stále více výrobců zavádí zásady štíhlé výroby a stále více zákazníků preferuje dodávky "just-in-time", se pro mnoho společností stává prioritou změna přístupu k logistickým procesům a zvýšený důraz na intralogistiku, která ze své podstaty zajišťuje efektivnější tok materiálu a má významný vliv na snížení celkových nákladů na provoz společnosti.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Intralogistika je relativně nový termín označující vybranou část logistiky - tu, která se kromě řízení zásob a informačních toků a kontroly zásob zabývá pohybem materiálu v logistickém řetězci, obvykle uvnitř podniku, od okamžiku dodání suroviny do přijímacího skladu až po okamžik vyskladnění výrobku ze skladu hotových výrobků (na rozdíl od externí logistiky, která se stará o dodání zboží zákazníkovi). Rostoucí zapojení automatizace v této oblasti, které je částečně způsobeno změnami na trhu práce - čtěte: omezenou nabídkou skladníků -, vede ke zrychlení rychlosti vyřizování objednávek a zvýšení efektivity procesů bez potřeby dalších pracovních sil. A protože, jak už to tak bývá, ďábel se skrývá v detailu, na hladký chod celého systému mají významný vliv dokonale sladěné přepravní boxy, které umožňují plynulý pohyb výrobků v síti automatizovaných přepravních systémů.

bekuplast - váš spolehlivý partner pro logistické procesy

Použití plastových přepravek ve skladech (včetně vysokoregálových) a výrobních závodech má mnoho výhod. Představují levné a praktické řešení s funkčním designem, které díky své dostupnosti v různých variantách a rozměrech umožňuje zvolit nejlepší variantu skladování podle velikosti položek a dostupného prostoru. Díky použití plastů při jejich výrobě jsou zase trvanlivé a odolné proti poškození. Dodává je společnost Bekuplast, která úzce spolupracuje s předními dodavateli intralogistických systémů a dobře zná potřeby svých zákazníků:

vhodné pro sklady s vysoce automatizovaným tokem materiálu. Společnost klade velký důraz na správné přizpůsobení svého sortimentu skladovým a dopravníkovým systémům konkrétních zákazníků z oblasti potravinářství, elektroniky, automobilového průmyslu nebo elektronického obchodu, přičemž klade vysoké nároky na kvalitu a odolnost.

Kontejnery na míru pro centra AKL

contecline je řada kontejnerů, které společnost bekuplast nově nabízí pro automatizované skladování malých dílů a kyvadlové systémy. AKL (Automatischen Kleinteilelage) sklady jsou sklady, ve kterých je paletová přeprava, tak typická pro objemné výrobky, nahrazena kontejnery/boxy, obvykle vyrobenými z plastu. Výhodou skladů AKL je možnost zcela kompaktního skladování a automatické přípravy zboží, což vede k vysoké kapacitě vychystávání velkého množství malých položek. Ty jsou dodávány obousměrně (do regálu/do vychystávání) pomocí regálových manipulačních zařízení a automatických dopravních systémů. Sklady AKL s kyvadlovými dopravními systémy vyžadují kontejnery speciálně přizpůsobené jejich potřebám. Boxy Contecline splňují náročné požadavky moderní dopravní a skladovací techniky. Kontejnery Contecline jsou vyrobeny z polypropylenu nebo - alternativně - z vysoce kvalitní směsi bekuplastu zvané BQC, která je šetrnější k životnímu prostředí a levnější než panenský PP. Díky použití vysoce kvalitních plastů jsou kontejnery odolné a mohou uživatelům sloužit až několik let. Mezi další výhody patří snadné čištění a možnost stohování (což přináší výhodu úspory cenného skladovacího prostoru).

Kontejneryřady contecline jsou vybaveny obvodově uzavřenou miniloadovou základnou; díky tomu jsou kontejnery i přes svou nízkou vlastní hmotnost vysoce odolné a vhodné pro skladování těžkých nákladů do 50 kg. Speciální konstrukce podstavce navíc poskytuje ideální provozní vlastnosti a umožňuje tichý pohyb na dopravních pásech; plynulá přeprava na automatizovaných linkách je možná také díky stabilní dvoustěnné rohové konstrukci, která je ideální pro překonávání zatáček. Univerzálnost použití zvyšuje široká škála rozměrů a rozmanitost konstrukcí (plné stěny nebo s odtokovými otvory); intralogistické kontejnery jsou navíc standardně vybaveny integrovaným dělícím systémem, který umožňuje flexibilně rozdělit vnitřek kontejneru na oddělení s různou kapacitou (1/8 až 1/2). Přepážky jsou bezpečně upevněny a během přepravy nekloužou ani nevydávají hluk. Záleží také na zákazníkovi, jakou verzi madla si zvolí - uzavřenou nebo otevřenou.

Kontejnery silverline - optimální řešení pro moderní firmu

Dalším řešením, které nabízí společnost bekuplast, jsou kontejnery řady EURO-NORM silverlinese zesíleným a na míru upraveným dnem. Jsou určeny pro sklady a distribuční centra AKL a jsou navrženy s ohledem na regálové manipulační zařízení - např. pro klipové dopravníkové pásy a teleskopickou a uchopovací techniku. Volitelně je k dispozici také elektrostaticky vodivá varianta ESD, která chrání skladované produkty před elektrickými výboji (a je proto ideální pro elektronický průmysl).

Kontejnery EURO-NORM silverline vyrobené z polypropylenu mají stabilní konstrukci a výjimečnou pevnost; jsou odolné proti deformaci a rozbití; díky upraveným hranám, speciálnímu voštinovému designu a zaobleným rohům vytvářejí na přepravních úsecích nízkou hlučnost; odolávají teplotám od -20 °C do +60 °C a zejména jsou 100% recyklovatelné. Jsou k dispozici v řadě velikostí a v konstrukčních řešeních na míru a vyznačují se podobnou univerzálností jako kontejnery contecline. Navíc jsou k dispozici s několika typy odpovídajících vík. Volně přiléhající víka Silverline poskytují optimální ochranu zboží před poškozením a znečištěním během přepravy; uživatel si také může vybrat mezi dvěma variantami sklopných vík: jednodílnými a dvoudílnými).

EURO-NORM basicline plus - alternativa ke kontejnerům AKL

Řada přepravních kontejnerů basicline plus spojuje výhody řady Euro-Norm basicline s vlastnostmi kontejneru určeného pro automatizované skladování malých dílů (AKL). řada velkých plastových kontejnerů basicline plus vyrobená z kopolymeru PP-C propylenu (a 100% recyklovatelná) je k dispozici ve standardizovaném rozměru dna 600x400 mm ve dvou výškách kontejneru 80 a 270 mm. V závislosti na požadované nosnosti je možné volit mezi dvojitým dnem a středním minidnem.

Kontejnery jsou k dispozici ve výškách od 120 do 420 mm a jsou určeny pro použití v pásových dopravnících a průtokových regálech. Standardně se dodávají s plnými stěnami a uzavřeným madlem, volitelně je k dispozici také verze určená pro skladování AKL s odtokovými otvory v bočních stěnách. Stejně jako řada Silverline poskytují možnost rozdělení nákladového prostoru na menší segmenty pomocí polystyrenových přepážek. Řada basicline plus může být kromě přepážek vybavena také kontrolním okénkem nebo výklopným poklopem. Pro zefektivnění výrobní logistiky lze základnu kontejneru volitelně vybavit ližinami, kolečky nebo nožičkami.

Znalosti a kontejnery

Intralogistika je obor, ve kterém se teoretické otázky přepravy a skladování střetávají s inženýrským přístupem k jejich realizaci. Základem intralogistiky jsou znalosti a dovednosti potřebné k utváření a dohledu nad tokem nákladu a informací v rámci daného logistického systému. Co by však byly znalosti bez schopnosti aplikovat je v praxi? A jak by vypadal proces skladování a přepravy produktů v rámci podniku bez kontejnerů a boxů, které jsou dokonale přizpůsobeny potřebám automatizovaných systémů přenosu? Díky široké nabídce produktů bekuplast už tyto otázky nedávají bezesné noci těm, kteří jsou zodpovědní za interní logistiku firem.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista