Skladovací kontejnery: na míru vašim požadavkům

Created by Monika Sojka | |   Výrobky Bekuplast

Sklad je místo, kde je dokonalá organizace prostoru klíčová. Bez ní není možné efektivně a rychle přemisťovat skladovaný materiál ani optimálně využívat dostupný prostor.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Základními prvky každého skladu, které mají velký vliv na úspěch logistických strategií zaměřených na zvýšení zisku společnosti, jsou skladovací kontejnery, které:

  • zajišťují udržení pořádku ve skladové hale,
  • usnadňují přepravu a skladování různých předmětů,
  • a díky své pevnosti a odolnosti chrání náklad před poškozením.

Na trhu je k dispozici nepřeberné množství kontejnerů, které se liší mimo jiné tím, že

  • typem použitého materiálu,
  • konstrukčním řešením
  • velikostí

je klíčovým úkolem vybrat nejvhodnější nabídku, která bude vyhovovat individuálním potřebám. Před nákupem kontejnerů nebo skladovacích boxů je proto vhodné určit přesný účel, kterému mají sloužit.

  • Mají chránit výrobek před znečištěním a poškozením během skladování/přepravy nebo vychystávání?
  • Budou se přemísťovat ručně nebo na dopravních pásech?
  • Jaký typ výrobku budou uchovávat (malý nebo velký? organický nebo umělý?)?
  • Měly by být odolné vůči teplotám, vhodné pro těžká břemena, kontakt s účinnými látkami?
  • Měly by být ergonomické (skládací, skládací, hnízdící a stohovatelné?)?
  • Jaké by měly mít rozměry?
  • Jak dlouho mají být v provozu?

Otázek je mnoho a je v zájmu každého uživatele, aby si přesně definoval svá očekávání.

Rozdělení podle materiálu

Skladovací kontejnery lze klasifikovat na základě různých kritérií. Nejjednodušší z nich je rozdělení podle materiálu, z něhož jsou vyrobeny. Mezi nejoblíbenější patří plastové skladovací kontejnery opakovaně použitelné, na jejichž výrobu se specializuje společnost bekuplast. Jsou k dispozici v různých velikostech a výškách, což usnadňuje výběr nejlepšího řešení přizpůsobeného velikosti prvků a prostoru, který je k dispozici (jsou ideální například pro skladování sypkého a velmi drobného zboží). Jsou odolné a univerzální: jsou vyrobeny z vysoce kvalitního polypropylenu a uživatelům vydrží až několik let. Po opotřebení nebo poškození je lze recyklovat a znovu použít jako surovinu. Uzavřené a neporušené nepodléhají vnějším vlivům; jsou také odolné proti poškození hmyzem, korozi a korozi, stejně jako jsou odolné vůči tukům, olejům a účinkům různých teplot. K dalším výhodám patří jejich snadné čištění, stohovatelnost (což přináší výhodu úspory cenného skladovacího prostoru) a dostupnost v řadě variant povrchové úpravy (např. s ručními úchyty nebo přizpůsobené pro automatizované skladování, s otočnými kolečky nebo nožičkami apod.)

Kovové skladovací kontejnery jsou vyrobeny z kovů chráněných proti korozi a poskytují pevnost, odolnost a funkčnost. Jsou k dispozici v různých variantách, od velkých beden a sudů až po menší plechové kontejnery. ještě před několika desetiletími na polském trhu převládaly dřevěné kontejnery, které byly snadněji dostupné, levnější a vnímané jako ekologické. Dnes se stávají zastaralými kvůli své omezené trvanlivosti, horší ergonomii (související mimo jiné s vyšší hmotností) a náchylnosti k vnějším faktorům (nečistotám, vlhkosti atd.).

Klasifikace podle konstrukce

Tato klasifikace je nejobsáhlejší. Můžeme tedy hovořit o otevřených nebo síťovaných kontejnerech a pevných kontejnerech (v druhém případě mohou být průhledné, což usnadňuje logistiku, protože je možné na první pohled vidět, co je uvnitř). Kontejnery mohou být pevné nebo skládací (výhodou druhých jmenovaných je, že je lze složit, když se nepoužívají, a zmenšit tak jejich objem až o 84 %, což šetří místo při přepravě a skladování). Stohovatelné kontejnery jsou konstruovány tak, aby je bylo možné stohovat na sebe a po použití je zasunout jeden do druhého; tímto způsobem lze snížit prostor zabíraný prázdnými kontejnery až o 75 %. Na výběr jsou také otevřené a uzavíratelné kontejnery, které jsou ideální vždy, když je třeba chránit zboží před poškozením nebo znečištěním během skladování. Bez ohledu na typ kontejneru musí být všechny opatřeny ergonomickými držadly, aby byla zajištěna volná a pohodlná manipulace.

Rozdělení podle velikosti

Kontejnery lze také rozdělit na velkoobjemové (GLT ) nebo malobjemové (KLT ). Společnost bekuplast se specializuje na druhé jmenované, známé jako Euro nebo Euronorm), určené pro skladování a vychystávání velkého množství malých předmětů.

Rozdělení podle použití

Při výběru správného kontejneru je také nutné určit typ výrobků, které v nich budou skladovány. Ukazuje se například, že skladování potravin vyžaduje jiné požadavky než skladování elektronických součástek. A proto se krabice na maso přicházejí do styku s potravinami, musí být vyrobeny z hygienického a snadno omyvatelného materiálu (stěny takových nádob tedy musí být dokonale hladké); pro bedny na zeleninu a ovoceje nezbytné, aby byly pevné (musí zabránit rozdrcení výrobku) a atikou (stěny musí umožňovat větrání, aby čerstvý výrobek mohl "dýchat" a nekazil se). Totéž se očekává od chlebníky. Nádoby na nápoje zase musí být vybaveny přepážkami pro přepravu lahví a chránit je před poškozením. To jsou jen některé příklady přepravních a skladovacích boxů a kontejnerů, které výrobci nabízejí. K dispozici jsou také univerzální kontejnerys všestranným využitím. Stojí za to připomenout, že je možné k nim dokoupit další příslušenství - např. víka, přepážky apod. a zvýšit tak jejich funkčnost. - Stojí také za to připomenout, že k nim lze dokoupit další příslušenství - např. víka, rozdělovače atd. a zvýšit tak jejich funkčnost. Na tomto místě stojí za zmínku také specifický typ kontejneru, který je určen pro přepravu a skladování elektronických a elektromechanických součástek. Nazývají se ESD ESD kontejnerychrání obsah před elektrostatickými výboji, a proto se vyrábějí z modifikovaného polypropylenu, takže má buď vodivé, nebo elektrostaticky disipativní vlastnosti. V obou případech je cílem zabránit poškození citlivých elektronických součástek.

Speciální kontejnery

Stojí za to vědět, že výrobci boxů nabízejí také vyhrazené kontejnery, navržené podle potřeb zákazníka. Ty mohou zahrnovat úložné zásobníky, přepravní zásobníky kontejnery, mezideponie nebo boxy s přepážkami. Jejich velikost, tvar a další možnosti připravuje konstrukční oddělení podle individuálních pokynů. Přestože množství dostupných možností může být matoucí - zejména pokud se rozhodnete ponořit se ještě hlouběji do tématu, které bylo v tomto článku pouze zmíněno - je dobré si uvědomit, že renomovaní dodavatelé přepravních a skladovacích řešení, jako je například společnost bekuplast, nabízejí portfolio produktů, které vyhoví všem potřebám. A co je obzvláště důležité, mají znalosti a zkušenosti, které vám pomohou vybrat ty nejvhodnější kontejnery.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista