Jak bezpečně přepravovat ovoce a zeleninu?

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Rostoucí poptávka stále více urbanizované společnosti po čerstvých produktech znamená, že se ovoce a zelenina přepravují na stále větší vzdálenosti. Současně se zvyšují požadavky spotřebitelů na kvalitu zboží a zpřísňují se předpisy týkající se bezpečnosti potravin a podmínek přepravy a skladování.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Stav, v jakém se ovoce a zelenina dostanou ke spotřebiteli, závisí na řadě proměnných, zejména na udržení správné teploty a vlhkosti. Důležitou roli v tomto procesu hrají také přepravní boxy, jejichž konstrukce chrání ovoce a zeleninu před poškozením během přepravy.

Regulovaná přeprava

Přeprava ovoce a zeleniny, stejně jako jiných čerstvých produktů citlivých na teplotu, vlhkost, kyslík a čas - tedy i masa, mléčných výrobků, chleba atd. vyžaduje vhodné přepravní podmínky. - vyžaduje, aby byly zaručeny vhodné přepravní podmínky. Pravidla týkající se přepravy jsou standardizována nařízeními Evropského parlamentu o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, jakož i ustanoveními vnitrostátních právních předpisů o zdravotních podmínkách a bezpečnosti potravin a výživy. Samozřejmě se také vyžaduje, aby bedny a kontejnery určené k přepravě potravin (včetně výrobků z ovoce a zeleniny) měly schválení potvrzující jejich kvalitu a umožňující jejich styk s potravinami.

Nejdůležitější je nízká teplota

Je důležité mít na paměti, že v čerstvě sklizeném ovoci a zelenině nadále probíhají životně důležité procesy - dýchání a transpirace (odpařování), které urychlují zrání a stárnutí, a tím zhoršují kvalitu a vzhled produktů. Omezením přísunu kyslíku a udržováním požadované hladiny oxidu uhličitého lze procesy zrání zbrzdit. Nejjednodušším způsobem, jak zpomalit proces dýchání, je skladovat ovoce a zeleninu při teplotě blízké bodu mrazu (0 °C až 3 °C).

Přirozená transpirace chrání rostlinu před přehřátím a usnadňuje transport vody a minerálních látek v rostlině. Na druhou stranu způsobuje ztrátu hmotnosti, kvality a vzhledu produktu (charakteristická zvrásněná slupka). Zpomalení odpařování je možné při správné relativní vlhkosti vzduchu (u většiny rostlin by měla být udržována na 90-95 %) a nízké teplotě. To je další důvod, proč se k přepravě čerstvého ovoce a zeleniny používají vozidla vybavená profesionálním chladicím a izotermickým zařízením.

Jaké požadavky by měl splňovat přepravní kontejner?

Aby se v chladicím prostoru udržela nízká teplota chladných produktů, doporučuje se skladovat ovoce a zeleninu ve speciálních větraných nádobách a boxech, které zajišťují proudění vzduchu a udržují produkty čerstvé po delší dobu. Donedávna tuto úlohu plnily bedny ze dřeva, ale v poslední době rozhodně rostou na popularitě plastové nádoby, které jsou v mnoha ohledech lepší a spolehlivější.

Vyrábějí se z vysoce kvalitního potravinářského polyethylenu vysoké hustoty (HDPE), což je lehký a zároveň pevný materiál, který je odolný vůči fyzickým deformacím i teplotním výkyvům a vlhkosti. Posledně jmenovaná vlastnost se hodí při vykládání jablek vodou, kdy se bedny ponoří do speciální vany s vodou, ovoce vystoupí na povrch a je dopravováno dále pomocí dopravních pásů - dřevěné nádoby pak nasáknou vodou, čímž se změní jejich velikost a hmotnost.

Důležité je, že odolné plastové přepravky s dlouhou životností a vysokou nosností pro bezpečné stohování a optimalizovanou konstrukcí bočnic a dna přizpůsobenou přepravě čerstvého zboží snižují riziko mechanického poškození.

Bedny pomáhají udržet ovoce a zeleninu čerstvé

Pokud jde o přepravky, které přicházejí do přímého kontaktu s čerstvým ovocem a zeleninou, je velmi důležité udržovat nejvyšší standardy čistoty. Plastové přepravky - například ty, které nabízí společnost bekuplast - se snadno čistí a jsou vhodné pro automatické mycí systémy; lze je proto v dodavatelském řetězci čerstvého zboží používat opakovaně. Snadnost, s jakou lze plastové palety upravit pro následnou přepravu, a to i poté, co byly použity ke skladování zboží, umožňuje výrazně snížit přepravní náklady. Plast nerezaví ani nehnije, nanejvýš může při zátěži nebo nesprávném použití prasknout - pak jej však lze recyklovat a získaný materiál použít například k výrobě dalších boxů.

Další výhodou plastových přepravek je, že je lze přizpůsobit způsobu přepravy a přepravovaným výrobkům. Například při přepravě výrobků, které je třeba rychle vyložit (např. jablka nebo hrušky), je vhodné použít přepravky s výklopnými stěnami, které umožňují samočinné vyložení. Naproti tomu kořenová zelenina by měla mít stálý přístup vzduchu, proto se pro její přepravu často používají plastové bedny na zeleninu se speciálními otvory/perforacemi, které zajišťují správnou cirkulaci vzduchu uvnitř přepravky.

 

Autor příspěvku: Ing:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista